سندبلاست چیست مزایا و کاربردهای آن

سندبلاست که با نام ساب پاشی نیز شناخته ‌می‌شود، یکی از روش‌های ماشین‌کاری سایشی بشمار می‌رود که اغلب به جهت تمیزکاری و آماده‌سازی سطوح مورد استفاده قرار می‌گیرد. سندبلاست برای تمیزکاری سطح اکثر مواد نظیر سنگ، فلز، چوب، بتن، شیشه و حتی پارچه قابل خواهد بود.

سندبلاست چیست؟

سندبلاست، یکی از روش‌های مؤثر برای زدودن زنگ آهن از قطعات فولادی است. در این روش، با استفاده از دستگاهی به نام سندبلاستر، جریان هوا، ذرات سنگین و ریزی را به سمت قطعه فلزی هدایت می‌کند. این ذرات شامل خرده‌ها، شیارها، پودرها و یا ترک های سخت هستند که توسط هوا به سمت سطح فلزی پرتاب می‌شوند.

این ذرات با برخورد با سطح فلزی، زنگ و لایه‌های اکسیدی را از بین می‌برند و سطح فلزی را تمیز می‌کنند. همچنین، این فرآیند می‌تواند به عنوان یک روش پیش‌آماده‌سازی سطح برای روش‌های پوشش‌دهی مانند رنگ‌آمیزی و روکش‌دهی استفاده شود.

سندبلاست به عنوان یک روش قوی و کارآمد برای حذف زنگ آهن مورد استفاده قرار می‌گیرد، اما باید توجه داشت که این فرآیند ممکن است باعث تغییرات در سطح فلزی شود. لذا در صورت نیاز، باید پس از عملیات سندبلاست، اقدام به مراحل محافظتی مانند روکش‌دهی و ضدزنگ‌سازی کنید.

مقاطع آهنی در تماس با هوا و رطوبت، اکسید می‌شوند و خوردگی ممکن است رخ دهد. استفاده از روش‌هایی مانند سندبلاست برای حذف زنگ آهن و خوردگی، کمک می‌کند تا سطح فلزی تمیز شود و کارایی آن حفظ شود.

موارد استفاده سندبلاست چیست ؟

ــ با استفاده از سندبلاست میتوان عملیات :

۱- زنگ زدایی – ماسه زدایی – و رنگ برداری سطوح داخلی و خارجی قطعات.
۲- پوایش مات و تمیز کاری انواع قالبهای صنعتی .
۳- زبر کردن سطوح قطعات ( با استفاده از ساینده های مخصوص ) جهت بهینه انجام شدن عملیات لعابکاری و تفلون کاری برای ماندگاری و کیفیت یهتر.
۴- آماده کردن سطوح قطعات جهت انجام انواع آبکاریهای صنعتی – تزئینی یا رنگ.
۵- مات کاری – تمیز کاری و آماده کردن قطعات (سندینگ – sanding ) جهت ارائه در بازار را میتوان انجام داد .
۶- حک کردن نوشته و نقوش مختلف و گود برداری و یا برجسته کاری آنها برروی سطوح شیشه ای – چوبی – MDF – کاشی – سرامیک و طلق که بیشتر برای انجام امور تجاری – تبلیغاتی و تزئینات دکور مورد استفاده میباشد.

 

وسیله مورد نیاز سندبلاست؟

دیگ سندبلاست+کمپرسور باد+شلنگ+کلاه سندبلاست +نازل سندبلاست

کلیه لوازم سندبلاست شامل دیگهای سند بلاست در سایزهای مختلف ، نازلهای سندبلاست (4 و 5.5 و 6) و شلنگهای مربوطه و ساخت کابین سندبلاست(سندبلات شیشه .سندبلات خطوط و….)

 

بررسی مزایا سند بلاست

در مجموع روش سند بلاست از روش‌هایی محسوب می‌شود که مزایای گوناگونی به همراه دارد و که در ادامه به آن‌ها خواهیم‌ پرداخت:

  1. روشی اقتصادی و مقرون به صرفه
  2. تزیین سطوح پلاستیکی و شیشه ای
  3. ایجاد طرح های زیبا روی شیشه و تزیین آن
  4. افزایش طول عمر فلز با زنگ زدایی سطوح آن
  5. افزایش راندمان رنگ آمیزی از طریق اجرای دقیق
  6. افزایش سرعت و دقت در برش از طریق پرداخت ورق قبل از برش
  7. صرفه جویی در زمان و سرعت بیشتر در هنگام پرداخت سطوح مختلف
  8. کاربرد وسیع و استفاده در انواع سطوح سنگی، آجری، چوبی، بتنی، شیشه ای و غیره
  9. پاک کردن آلودگی از گوشه و کنار های سطوح و جاهایی که دسترسی به آنها مشکل است
  10. یکدست کردن و تمیز کردن سطوح مختلف از مواد سخت و اضافی که بر روی آن ممکن است وجود داشته باشد
  11. روشی مناسب و ایده آل برای تمیز کردن سطوح از رسوب، انواع آلودگی‌ها،، دوده و زنگ زدگی
  12. سریع ترین و بهینه ترین روش برای پاکسازی سطوح قدیمی و رنگ کاری شده و همچنین آماده سازی سطوح برای رنگ آمیزی مجدد
  13. عملیات تمیزکاری سطح تنها با استفاده از یک پوشش محافظ، یک سیستم شستشو و یک کیت سند بلاست قابل اجرا است.

سندبلاست چیست؟ مزایا و کاربردهای آن

مقررات ایمنی کار با سندبلاست:

1-استفاده از ساینده‎های سیلیس دار که بیش از 5% Silica داشته باشد مشروط به رعایت کامل این مقررات است.

2-جای مواد سیلیس‎دار می‎توان از ساینده‎های دیگر نظیر گرانول اکسید آلومنیوم- ذرات آهن لعاب دار- ذرات چدن Malleable و ذرات سمباده استفاده نمود.

3-قطعاتی که خیلی بزرگ نیستند و امکان جابجائی آنها مقدور است سندبلاست بایستی در سالن محصوری که ابعاد کافی داشته باشد انجام گیرد.

4-سالن بایستی به نحوی صورت گیرد که رانش هوا از طرف بالا به سمت پائین صورت پذیرد. بدین معنی که ضریب خروجی هوا به میزانی باشد که باعث فشار منفی کمی در سالن سندبلاست گردد تا هوای تازه بتواند از بالا وارد سالن شده و آلودگی از منافذ سالن به بیرون انتشار نیابد، در کف سالن و یا دو طرف دیوار سالن در محاذی کف که در مسیر هوای خروجی به هوای آزاد است جریان هوای آلوده باید از فیلترهای مؤثر پارچه‎ای یا از سیلیکون یا رسوب دهنده‎های الکترواستاتیک عبور یابد تا مواد ساینده گرفته شود و برای استفاده مجدد در مخزنی که در زیر سالن سندبلاست قرار داده می‎شود جمع‎آوری گردد.

5-محلهائی که تاسیسات ثابت مانند بویلرها- مخازن سوخت ویا لوله‎کشی‎ها قرار داد محدوده سندبلاست کاری بایستی با اسکلت بندی و چادرکشی محصور گردد.

6-اپراتور سندبلاست کار بایستی مجهز به وسایل حفاظت فردی شامل کلاه مخصوص سندبلاست Air Line Helmet – لباس کار با پیش بند مقاوم – چکمه لاستیکی – دستکش ساق بلند باشد.

7-کلاه سندبلاست که در اختیار فردی قرار می‎گیرد نبایستی مورد استفاده افراد دیگر قرار گیرد. شیلنگ هوارسانی کلاه سندبلاست کار بایستی به منبع هوای سالمی متصل شود که دبی هوارسانی آن کمتر از 17% مترمکعب در دقیقه نباشد هوای مذکور بایستی توسط فیلتر مناسبی که بدون کاهش اکسیژن هوا بتواند رطوبت، دودهای روغنی، ذرات و غبارات و هر گونه گازهای سمی که از کمپرسور هوا ایجاد می‎شود (مانند Co2 – Co اکسیدهای فلزی گوگرد یا نیتروژن‎دار) را جذب نماید توصیه شده است در هوای تنفسی نباید بیش از PPM50 کربن منواکسید و بیش از PPM1000 کربن دی‎اکسید وجود داشته باشد.

8- مراقبت‎های دوره‎ای برای نگهداری تجهیزات وسائل و سیستمهای تهویه و وسائل حفاظت فردی به عمل آید و مخازن تحت فشار کمپرسور و مخلوط کن Air Blast Chamber سالن یکبار تحت تست هیدورستاتیک واقع شود.
ساعت کار سندبلاست کار در شبانه‎روز بایستی کمتر از 8 ساعت بوده و اپراتور نبایستی بیش از 40 دقیقه بطور مداوم در داخل سالن سندبلاست کار نماید و در مدتی که به تناوب سندبلاست کار در سالن کار می‎نماید بتوسط شخص دیگری که در خارج سالن باشد مورد مراقبت قرار گیرد.
توزیع نور مناسب در سالن و سیستم ارتباط تلفنی یا صوتی بین مراقب و فرد سندبلاست کاری الزامی است. در صورتیکه جهت تامین روشنائی نتوان از فشار برق تا 50 ولت استفاده نمود برای جلوگیری از خطر برق گرفتگی افراد لازم است مقررات ایمنی استفاده از ولتاژ ضعیف و سیستم سیم
اتصال موثر الکتریکی بدنه به زمین مصرف کننده‎های الکتریکی مراعات گردد.

9-افرادیکه در نزدیک سالن سندبلاست می‎باشند و افراد دیگری که در محلهائی بنحوی در معرض استنشاق غبارات زیر ناشی از سندبلاست کاری قرار دارند بایستی از فیلتر تنفسی استفاده نمایند.

10-آزمایشهای پزشکی شامل X – Ray از ریه‎ها و اسپیرومتری برای سندبلاست کاران سالی یکبار الزامی است و بایستی در پرونده پزشکی آنان مضبوط شود و در صورت بروز علائمی دال بر بیماری شغلی، کار آنان بایستی عوض شود.

11-بمنظور جلوگیری از ایجاد الکتریسیته استاتیک که هنگام عبور مواد ساینده از لوله لاستیکی رابط به نازل ظاهر می‎شود نازل سندبلاست بایستی توسط سیمی که از مسیر لوله عبور داده شده به زمین ارت شود تا از ترکیدن لوله رابط یا ایجاد شوک الکتریکی به سندبلاست کاری جلوگیری بعمل آید.

12-پس از پایان کار هر شیفت، سندبلاست کاران بایستی وسائل حفاظت فردی خود را تمیز و در قفسه ملبوس نگاهدارند تا پس از استحمام دوش و تعویض لباس از خود رفع آلودگی نموده باشند.

13-در صورت انجام کار در ارتفاع مقررات ضمیمه مربوط به داربستها برای سندبلاست کاران لازم‎الاجراء می‎باشد.

14-مدیر واحد بایستی شخصی مسئولی را جهت نظارت بر کار کارگاههای سندبلاست تعیین کند تا مقررات فوق را کنترل نماید.

15-شخص مذکور لازمست قبل از شروع عملیات سندبلاست کلیه موارد ایمنی از جمله وضعیت شیلنگ‎ها، رابط‎ها و بستها را بازدید و در صورت اطمینان از سلامت آنها اجازه کار صادر نماید.

16-اپراتور سندبلاست بایستی آموزش ایمنی را گذرانیده باشد و تجربه لازم را برای سرعت در مانور بستن شیر مخلوط کن هوا و مواد ساینده که فشاری بین 5/5 تا 5/6 kgf/Cm2 داراست بهنگام اضطرار داشته باشد.

 

برای  مشاهده ی مقالات بیشتر اینجا کلیک کنید

تماس حاصل فرمایید