علت استفاده از سند بلاست چیست؟
تمیزکاری قطعات از دیرباز تا اکنون، همواره از دغدغههای مصرفکنندگان بوده است. سندبلاست (Sand Blast) یا سابپاشی که یکی از روشهای صیقل دادن سطوح میباشد، در لغت بهمعنای شنپاشی است.
نامگذاری این فرآیند به علت پاشش دانههای شن مانند با سرعت بالا به سطح قطعه است که به هدف تمیزکاری انجام میگیرد. این فرآیند در صنایع مختلفی همچون کشتیسازی و خودروسازی برای جلوگیری از زنگزدگی و خوردگی قطعات و برای آمادهسازی سطوح قبل از پوششدهی با موادی همچون زینک فلیک انجام میگیرد.
تعریف سند بلاست
گریت بلاست یا سندبلاست به روشی برای آماده سازی سطح موادی مثل چوب، سرامیک و فلزات گفته میشود. سندبلاست به معنای سایش سطح ورق فولادی با ذرات ماسه یا سیلیس است. واژه سند بلاست از واژه انگلیسی گرفته شده است. بلاست به معنای انفجار و پرتاب است و معنای آن پرتاب ماسه و شن با فشار بسیار زیاد هوا است.
در این روش، ذرات ساینده که اغلب شن، ماسه، سیلیس، شیشه و… هستند با شدت زیاد به سمت سطح پرتاب میشوند. سرعت بالای ذرات ساینده موجب از بین رفتن آلودگی های سطح ورق های فولادی و در نهایت، آماده سازی آن میگردد.
تاریخچه سند بلاست
این دستگاه توسط ژنرال ترکمن در محیط جنگی اختراع شد. روزی ژنرال از پشت پنجره مشغول نگاه کردن سربازان خود بود که متوجه مات شدن پنجره در اثر برخورد ذرات شن در طوفان شب قبل شد. وی به فکر ساختن دستگاهی افتاد که ذرات ماسه را با شدت روی سطح شیشه بپاشد و بدین ترتیب اولین دستگاه سند بلاست جهان ساخته شد.
دلیل استفاده از سندبلاست
فلزات در مجاورت هوا با اکسیژن ترکیب می شوند و در نتیجه لایه ای از اکسید، روی سطح فلزات را می پوشاند که در صورت باقی ماندن این اکسید، سطح فلزات کاملا پوسیده می شود. بنابراین برای جلوگیری از پوسیده شدن و از بین بردن اکسید از روی سطح فلزات از آن استفاده می کنیم.
هدف اصلی سندبلاست
۱. زنگ زدایی، ماسه زدایی و رنگ زدایی سطوح
۲. رفع آلودگی ها و تمیز کاری و مات کاری سطوح
۳. حکاکی و ایجاد نقش های مختلف بر روی سطوح
۴. ایجاد زبری و ناصافی، برای چسبندگی مناسب پوشش نهایی
با روش سندبلاست می توانیم همه ی سطوح (فلز، چوب، شیشه و …) با هر ابعاد و اندازه ای را از آلودگی ها پاک و یا زبری مطلوب برای پوشش نهایی، را روی آن ایجاد کنیم.
هدف اصلی سندبلاست
۱. زنگ زدایی، ماسه زدایی و رنگ زدایی سطوح
۲. رفع آلودگی ها و تمیز کاری و مات کاری سطوح
۳. حکاکی و ایجاد نقش های مختلف بر روی سطوح
۴. ایجاد زبری و ناصافی، برای چسبندگی مناسب پوشش نهایی
با روش سندبلاست می توانیم همه ی سطوح (فلز، چوب، شیشه و …) با هر ابعاد و اندازه ای را از آلودگی ها پاک و یا زبری مطلوب برای پوشش نهایی، را روی آن ایجاد کنیم.
فرآیند سند بلاست چگونه انجام میشود؟
برای شروع اجرا، نیاز به یک دستگاه کمپرسور هوا برای تولید هوای فشرده برای پاشیدن مواد ساینده بر روی قطعه است. در فرآیند سندبلاست، هوای فشرده از اهمیت زیادی برخوردار است؛ به طوریکه این فرآیند از لحاظ کیفی و کمی، ارتباط مستقیمی با فشار هوایی دارد که کمپرسور هوا تولید میکند.
فشار هوای مطلوب برای اجرای عملیات سند بلاست ۷ بار یا 105psi است. فشار هوای تولید شده به وسیله کمپرسور هوا، از طریق اتصالات بخش زیرین دیگ سندبلاست با سرعتی زیاد و به صورت مستقیم به سمت شلنگ سندبلاست هدایت میشود. این انتقال سبب ایجاد خلا در بخش زیرین دیگ سندبلاست میشود. مواد ساینده مکش میشوند و مخلوط هوا و ماسه با فشار و سرعتی بیش از ۸۰۰ کیلومتر در ساعت به سمت سطوح قطعه پرتاب میشوند. دیگ سندبلاست در سایزهای مختلفی وجود دارد و سایز متوسط آن که بیشتر هم مورد استفاده قرار میگیرد ۳۰۰ لیتر گنجایش دارد.
انواع ساینده ها:
ساینده هایی که در صنعت بلاستینگ مورد استفاده قرار میگیرند، بر پایه نیازوتاثیر خود روی مواد به انواع مختلفی تقسیم میشوند. انتخاب ساینده ها بسیار حائز اهمیت است. این مواد دارای سختی، شکل و چگالی متفاوتی هستند و در صنعت بلاستینگ در سایزها و اندازه های متفاوت مورد استفاده قرار میگیرند.
انواع ساینده ها شامل:
- گلوله فولادی یا ساچمه فولادی
- ذرات ریز فولادی
- خرده شیشه
- اکسید آلومینیوم
- کاربید سیلیسیم
- ماسه و خاک سرامیک
- ماسه سیلیس
- مسباره