انواع ساینده در سندبلاست
منظور از سایندهها به موادی گفته میشود که در عملیات سنگ زنی، سندبلاست و صیقل دادن سطوح به کار می رود . مواد ساینده را به انواع ساینده با سختی بالا ، سختی متوسط ، و سختی پایین تقسیم بندی می شود . در هر یک از این سه دسته بافتی متفاوت را بر روی یک سطح معین می توان مشاهده کرد . با دقت در جزئیات مواد ساینده مشخص می شود که ذرات ساینده بدون در نظر گرفتن جنس و نوع آن ، با فشار معینی به سمت سطح پرتاب می شوند و در اثر برخورد این ذرات بخش بسیار کوچک ، یا هزاران نقطه در یک سطح را از آلودگی پاک می کنند . اگر فرآیند سایش در اندازه بزرگ و وسیع مورد نظر باشد، از ذرات به ابعاد بزرگ استفاده می شود ، اما ذرات ریزتر برای سطح هایی با ضخامت و مساحت کمتر به کار می رود.
انواع ساینده ها
ساینده هایی که در صنعت بلاستینگ ( سند بلاست ) استفاده می شود بر پایه نیاز و اثری که می بایست بر روی سطوح از خود بر جای گذارند انواع مختلفی دارد.
تعدادی از ساینده های متداول به شرح زیر میباشد.
۱-گلوله های فولادی – ساچمه های فولادی
۲-گریت فولاد – درات ریز فولادی
۳-ذرات شیشه
۴-خرده شیشه
۵-اکسید آلومینیوم
۶-کربید سیلسیم
۷- ماسه سرامیک – خاکه سرامیک
۸-مسباره
۹-ماسه سیلیس
انتخاب ساینده ها یک تصمیم بسیار سخت و تعیین کننده در مهندسی است .انواع ساینده ها دارای سختی متفاوت ، شکل و حتی چگالی ( وزن مخصوص ) متفاوتی هستند و هر یک از این ساینده های مورد استفاده در صنعت بلاستینگ در سایزها و اندازه های مختلف در دسترس قراردارند . در بسیاری از موارد جهت انتخاب ساینده می بایست پیمانکار سندبلاست به صورت نمونه از چند ساینده استفاده نموده و اثر آن را بر روی سطح مورد نظر بررسی نموده تا بتواند از بهترین ساینده از نظر نوع و سایز در پروژه سندبلاست خود استفاده نماید.
شن ساینده چیست؟
شن ساینده برای صیقل دادن، صاف کردن و ساییدن اشیا استفاده می شود. در صورتی که جسم شما از جنس چوب باشد یا جنس نرمی داشته باشد می توانید از ساینده های نرم استفاده کنید، شن ساینده بیشتر در صنعت و مصارف تکنولوژی کاربرد دارد که اشکال مختلفی نیز دارد که هر کدام خواص فیزیکی و شیمیایی متفاوتی دارند همانطور که گفتیم، از شن های سایند به جهت صیقل دادن اجسام استفاده می شود.
انواع شن ساینده
– سیلیس
– گارنت
– مسباره
سیلیس
یکی دیگر از انواع شن ساینده، سیلیس می باشد امروزه استفاده از این ماده در ایران و اروپا منع شده است به دلیل آلوده بودنش چون منجر سرطان می شود.
سلیس به دلیل آلایندگی بالایی که دارد بسیار سرطان زا بوده، به همین دلیل دیگر از سیلیس استفاده نمی شود. اما گارنت بسیار کاربردی است چون آیالندگی کمی دارد. سختی گارنت از 7 موس به بالا می باشد، که بستگی به نوع گارنت دارد.گارنت ها به چند نوع تقسیم می شوند مثل گارنت آلموندی و گارنت گلوسورا. گارنت آلموندی قرمز رنگ است گارنت گلوسورا قهواه ای رنگ است.
سختی مسباره از 5/6 تا 7 موس می باشد. مسباره دو نوع براق و مات دارد. نوع براقش که یک بار مصرف است به دلیل اقتصادی بودنش کاربردی می باشد، در صورتی که نوع مات مسباره، برای مخازن و چند بار مصرف می باشد. مسباره برای تمیز کاری فولاد آهن نیز استفاده می شود.
گارنت
یکی از انواع ساینده ها پودر گارنت می باشد که از نوع ساینده های مصنوعی به شمار می آیند که چگالی متغییری نیز دارند. شرکت پیشرو روش پارسه در جهت تأمین انواع ساینده های صنعتی از قبیل گارنت قرمزه و قهوه ای، مسباره و شن های ساینده اقدام نموده است. ماسه ساینده ای که در آخرین مرحله از دستگاه در نازل با آب پرفشار مخلوط می شود، گارنت است این ماده سبب ایجاد نیروی برش قوی در برش واترجت می شود. برای دستگاه های واترجت ابرزیو(گارنت) بسیار ضروری است. مصرف مناسب ابرزیو(گارنت) بر کاهش هزینه برش تاثیر مستقیم می گذارد، همچنین زمان برش بر هزینه تمام شده عملیات برش تاثیر مستقیمی می گذارد. در صورتی که از گارنتی با دانه های نامناسب استفاده شود مجب از بین رفتن سریع نازل و صدمه به دستگاه می شود.
مسباره
اساس انتخاب مسباره بر پایه درجه زنگ زدگی و همچنین نوع فلز پایه براساس میزان پوشش اکسیدی می باشد در ضمن برای رنگ آمیزی از رافنس و اندازه گریت بسیار اهمیت دارد. بررسی اندازه و سایز دانه مسباره بسیار اهمیت دارد. برای تمیز کاری فولاد و آلمینیوم از مسباره با اندازه 0/2-1 استفاده می شود. مسباره مناسب به جهت استفاده برای مخازن و قسمت هایی که دچار گرد و غبار سطحی هستند باید در اندازه 0/2-1 باشد. برای مصارف کشتی سازی و تعمیرات مخازن و همچنین تعمیر بدنه کشتی ها، برای بر داشت لایه های ضخیم زنگ زدگی از مسباره هایی با دانه و اندازه درشت تر استفاده می شود.
یکی از محصولات فرعی فرآیند استخراج مس، مسباره مات است، از مسباره مات برای رنگ آمیزی سطوح استفاده می شود، یکی از مزایای استفاده از مسباره سختی و چگلالی بالا می باشد، مسباره سرعت و تمیزی بیشتری نسبت به سایر ساینده ها دارد به همین دلیل یک جایگزین بسیار مناسب به جای سیلیس می باشد. در فرآیند تولید مسباره با توجه به نوع مواد اولیه دو نوع مات و براق تولید می شود.