آشنایی با فرایند سندبلاست

سندبلاست که با نام ساب‌پاشی نیز شناخته می‌شود؛ از روش‌های ماشین‌کاری سایشی شمرده می‌شود. این کار اغلب برای تمیزکاری و آماده‌سازی سطوح مورد استفاده قرار می‌گیرد. سندبلاست برای تمیزکاری سطوحی نظیر سنگ، فلز، بتن، چوب و پارچه نیز قابل استفاده است.

ساب پاشی یا تمیزکاری پاششی چیست؟

ساب پاشی (Abrasive Blasting) یا تمیزکاری‌پاششی (Abrasive Cleaning) از روش‌هایی است که برای تمیزکاری و آماده سازی سطوح مواد مختلف مانند چوب، بتن و … استفاده می‌شود. در این راهکار مواد ساینده با سرعت بالایی که ناشی از فشار هوا یا نیروی گریز از مرکز است، به سطح برخورد می‌کند. به این ترتیب آلودگی‌ها و مواد اضافی که که بر روی لایه بالایی سطح قرار دارند، از بین رفته و سطحی با پرداخت مورد نظر به دست می‌آید.

سندبلاست چیست؟

فرآیند ساب‌پاشی اغلب با نام سندبلاست (Sandblast) شناخته می‌شود. سندبلاست فقط یکی از روش‌های این فرآیند است که برای تمیزکاری، پرداخت و تغییرشکل سطوح سطوح سخت استفاده می‌شود. به دستگاهی که برای انجام این کار مورد استفاده قرار می‌گیرد سندبلاستر (Sandblaster) می‌گویند.

تاریخچه اختراع سندبلاست

این فرآیند توسط فردی به نام بنجامین چو تیلگمان اختراع شد. در حدود سال ۱۸۷۰ میلادی، تیلگمان در بیابانی با اثر برخورد ماسه‌های بادی به سطح شیشه، متوجه شد که در اثر برخورد شدید ذرات ماسه، سطح شیشه کدر می‌شود. تیلگمان با الهام از این پدیده اولین دستگاه سندبلاستر را اختراع کرد. پس از اختراع این دستگاه، تیلگمان متوجه کاربرد این دستگاه در عملیات‌هایی نظیر تیزکردن ابزار، تمیرکاری، حکاکی و ایجاد شکل‌های زیبا بر روی چوب شد.

ساینده چیست؟

ساینده، ماده‌ای جامد و سخت است که اغلب به منظور پرداخت سطوح مورد استفاده قرار می‌گیرد. سختی بالای این مواد باعث شده تا از قابلیت لایه‌برداری خوبی بهره‌مند شوند. ساینده‌ها از اجزای اصلی در فرآبند سندبلاست محسوب می‌شوند.

انواع ساینده‌ ها

در استانداردهای مربوط به فرآیند تمیزکاری پاششی، اغلب ساینده‌ها به دو دسته فلزی و غیرفلزی تقسیم شده‌اند. از جمله می‌توان به ساینده‌های گارنت، ماسه سیلیکا و … اشاره نمود.

مشخصات ساینده چه تاثیری بر کیفیت سندبلاست دارد؟

مشخصات سانده بر عملکرد سندبلاست تاثیر مستقیم دارد. از جمله ویژگی‌های تاثیرگذار ساینده‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

مکانیزم دستگاه سند بلاست

پاشش ذرات ساینده بر روی سطوح هدف، به واسطه اصطکاک ایجاد شده بر اثر سایش ذرات ساینده، موجب افزایش دمای سطوح هدف می گردد. این افزایش دما می تواند تا حدودی سبب تغییر شکل سطوح به ویژه سطوح حساس و دفرم شدن آنها گردد. این در حالی است که در سند بلاست با استفاده از سند بلاست با واترجت صنعتی فشار قوی به عنوان یک عامل خنک کننده عمل نموده و با کاهش دمای سطح مانع از دفرم شدن سطوح می گردد.

مزایای سندبلاست

سندبلاست در مقایسه با دیگر روش‌های ماشینی از مزایایی همچون اجرای سریع و آسان، تمیزکاری سریع، کیفیت بالا، تجهیزات کم، هزینه پایین، کاربردهای متعدد و سازگاری با محیط زیست اشاره نمود.

معایب سندبلاست

با وجود نوآوری‌هایی که برای این فرآیند انجام شده و معرفی ساینده‌های جایگزین، تاکنون روش‌های قدیمی به‌همراه ساینده‌های سمی همچنان مورد استفاده قرار می‌گیرند. از جمله معایب اصلی سندبلاست می‌توان به بیماری‌های تنفسی، نیاز به تهویه و احتمال آسیب فیزیکی به‌دلیل استفاده از ساچمه‌های فولادی و دیگر مواد سخت اشاره نمود. از معایب این فرآیند نمی‌توان چشم‌پوشی کرد به همین دلیل کارخانه‌هایی نظیر شاهین بناب از روش شات بلاست استفاده می‌کنند. برای اطلاع از محصولات این کارخانه می‌توانید به سایت اصفهان آهن مراجعه کنید.

سندبلاست با نام ساب‌پاشی نیز شناخته می‌شود. این کار اغلب برای تمیزکاری و آماده‌سازی سطوح مورد استفاده قرار می‌گیرد. سندبلاست برای تمیزکاری سطوحی نظیر سنگ، فلز، بتن، چوب و پارچه نیز قابل استفاده است. ساینده‌ها از اجزای اصلی در فرآبند سندبلاست محسوب می‌شوند. در استانداردهای مربوط به فرآیند تمیزکاری پاششی، اغلب ساینده‌ها به دو دسته فلزی و غیرفلزی تقسیم شده‌اند. از جمله می‌توان به ساینده‌های گارنت، ماسه سیلیکا و … اشاره نمود.

برای  مشاهده ی مقالات بیشتر اینجا کلیک کنید

تماس حاصل فرمایید