آشنایی با دستگاه سندبلاست

گاهی اوقات برای تمیزکاری و پاک کردن آلودگی ها و همچنین رسوب زدایی از سطوح فلزی و یا غیر فلزی در بخش صنعت، از روش سندبلاست استفاده می شود. در این روش به وسیله دستگاه سندبلاست و پاشش مواد ساینده ای نظیر شن و ماسه با فشار بالا روی سطوح، رسوب ها و آلودگی ها را پاک سازی کرده و آن سطح را برای اقدامات بعدی که می تواند رنگ کاری باشد، آماده می کنند.

سندبلاست چیست؟

سندبلاست (Sandblast) یا ساب پاشی جهت پرداخت، تمیزکاری و تغییر شکل سطوح سخت در صنایع مختلف و به روش های گوناگون مورد استفاده قرار می گیرد. دستگاه مخصوص این کار سندبلاستر نام دارد و اغلب از آن برای نظافت سطوح سنگی، چوبی، فلزی و حتی بتنی و شیشه ای استفاده می شود.

تاریخچه اختراع سندبلاست

در حدود سال ۱۸۷۰ میلادی هنگامی که یک فرد نظامی به نام بنجامین چو تیلگمن در یک منطقه بیابانی در حال خدمت به کشور خود بود، با پدیده ای مواجه شد که نهایتا سبب اختراع سندبلاست گردید. تیلگمن مشاهده کرد که بر روی سطح شیشه پنجره اتاقش، بر اثر برخورد ماسه ای که به واسطه طوفان به شیشه برخورد کرده‌اند، کدورت هایی پدید آمده است.

تیلگمن از این پدیده الهام گرفت و توانست با کمک این مشاهده، اولین دستگاه از این نمونه را اختراع کند. امروزه دستگاهی که در طی فرایند سندبلاست مورد استفاده قرار می گیرد، سندبلاستر نامیده می شود.

سندبلاست بدون غبار چیست ؟

در حین عملیات سندبلاست، به دلیل پاشش با فشار شن و ماسه، گرد و غبار زیادی ایجاد می شود. البته این گرد و غبار تولید شده معمولاً حین استفاده از مواد ساینده شن و ماسه می باشد.

وت بلاست نیز نوعی از دیگری از این تکنیک می باشد که عملیات پاکسازی سطح را با کمک و دخالت آب انجام می‌ دهد. می توان وت بلاست را، به عنوان سندبلاست بدون غبار نیز شناخت. چون گرد و غبار حاصل از شن و ماسه ی مورد استفاده در این تکنیک، با کمک آب در این روش از بین خواهد رفت.

کاربرد سندبلاست در چه فرآیندهایی است؟

یکی از کاربردهای اصلی این تکنیک در فرایندهایی مانند ماسه زدایی، رنگ زدایی،  رنگ برداری از سطوح خارجی یا داخلی قطعات و همچنین صیقل دادن آن ها می باشد. علاوه بر آن در زبر کردن قطعات، پاکیزه کردن انواع قالب صنعتی، تفلون کاری و لعاب کاری از این تکنیک استفاده می شود. این فرایندها به منظور بالا بردن کیفیت قطعات و همچنین استفاده طولانی از آن ها می باشد.

به منظور انجام انواع فرایندهای آبکاری تزئینی، صنعتی و همچنین رنگ کاری نیز از سندبلاست استفاده می شود. علاوه بر تمام موارد ذکر شده از این تکنیک در انجام برخی امور تجاری، تزئینات دکور و برخی امور تبلیغاتی نیز استفاده می شود.

به این صورت که با کمک این تکنیک حکاکی انواع نقوش مختلف، نوشته و همچنین برجسته کاری بر روی انواع سطوح از جمله کاشی، ام دی اف، شیشه و سرامیک صورت می گیرد.

مشخصات فنی دستگاه سندبلاست

به منظور نظافت و آماده سازی سطوح جهت اجرای عملیات رنگ پاشی، از دستگاهی به نام سندبلاست یا ساب پاشی استفاده می گردد. دستگاه سندبلاست از جمله دستگاه های استفاده شده در کنار تجهیزات پاشش رنگ است که مواد ساینده را با فشار بر روی سطوح پاشش کرده و باعث تمیزی، هموار و آماده شدن سطح، جهت انجام فعالیت هایی مانند رنگ کاری و حکاکی می شود. ساینده های خروجی از این دستگاه ویژگی ها و قابلیت های گوناگونی داشته و چگالی، سختی و مقاومت هر کدام با یکدیگر متفاوت است.

انواع دستگاه سندبلاست

سندبلاستر یا دستگاه ساب پاشی، با توجه به تنوع روش های سندبلاست، در انواع مختلفی ارائه می شود که از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

سندبلاست خشک

در سندبلاست خشک، پاشش مواد ساینده تنها با فشار هوا انجام شده و هیچ گونه مواد افزودنی مایع به مصالح اضافه نمی گردد. از مزایای استفاده از این روش سندبلاست، امکان بازیافت مواد ساینده و استفاده مجدد از آنها می باشد.

سندبلاست تر

در روش سندبلاست تر یا وت بلاست، ذرات ساینده ابتدا با آب مخلوط شده و به وسیله سیستم های ویل بلاست، عملیات پاشش را انجام می دهند. این روش معمولا برای آماده سازی سطوحی با ابعاد بزرگ و غیر قابل حمل مورد استفاده قرار می گیرد. توجه داشته باشید که در وت بلاست سعی می شود که تا حد امکان از برخورد مواد ساینده به سطح و خورد شدن آن جلوگیری گردد.

ساینده های مورد استفاده در دستگاه سندبلاست

پلاستیک، دانه های شیشه ای، شیشه شکسته، پوست گردو و چوب بلال به عنواع ساینده در تمیزکاری پاششی استفاده می شود. این مواد قابل بازیابی هستند و گرد و خاک بسیار کمتری نسبت به ماسه و سرباره تولید می کنند. با این وجود ساینده های دیگری نیز در دستگاه سندبلاست قابل استفاده هستند که شامل موارد زیر می شوند:

اجزای دستگاه سندبلاست

مخزن مواد ساینده، کمپرسور بود و نازل، سه بخش اصلی دستگاه سندبلاست هستند و جزئیات آنها متناسب با کاربری و نوع مواد ساینده، متغیر است. در عملیات ساب پاشی به منظور هدایت مواد ساینده به درون شیلنگ معمولا از هوای فشرده، نیروی گریز از مرکز یا فشار آب استفاده می گردد که در ادامه به ارائه توضیح مختصری از هریک از آنها می پردازیم:

از جمله اجزای اصلی دستگاه سند بلاست عبارتند از:

نکات استفاده از دستگاه سند بلاست

برای  مشاهده ی مقالات بیشتر اینجا کلیک کنید

تماس حاصل فرمایید